سفر به استان سیستان و بلوچستان
به جرات می توان گفت سیستان و بلوچستان، یکی از زیباترین و پهناورترین استان های ایران است. وجود مکان های تاریخی متعدد در آن، گواه خوبی بر قدمت این منطقه هستند.
استان سیستان و بلوچستان مردمانی بسیار خون گرم دارد و مملو از جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی است که هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.
انواع غذاهای سنتی و محلی که در رستوران های این استان عرضه می شوند، از دیگر دلایل جذب گردشگران به این منطقه هستند.
برای سفر به شهرهای مختلف و بازدید از دیدنی های شگفت انگیز این استان، می توانید از خدمات اجاره خودرو مجموعه کافه رنت استفاده کنید.
همراه ما باشید تا در ادامه، با بخشی از دیدنی های این استان و اطلاعات مربوط به آن ها آشنا شویم.
استان سیستان و بلوچستان؛ سرشار از جاذبه های تاریخی
همان طور که اشاره کردیم، سیستان و بلوچستان یکی از تاریخی ترین استان های ایران به حساب می آید.
این استان زیبا، دارای مکان های تاریخی بسیار زیادی است که بازدید از آن ها خالی از لطف نخواهد بود.
همه این جاذبه های کهن دارای معماری زیبا، قدمت طولانی و تاریخچه بسیار تامل برانگیز هستند. از جمله جاذبه های این استان می توان به شهر سوخته، زاهدان کهنه، گرستان اسپیدژ و... اشاره کرد.
شهر سوخته؛ شناسنامه پرافتخار استان سیستان و بلوچستان
شهر سوخته، بقایای یک شهر باستانی است که اولین و بزرگترین محل شهرنشینی در شرق فلات ایران محسوب می شود.
این شهر دیدنی، یکی از جذاب ترین مکان های دیدنی استان سیستان و بلوچستان به حساب می آید. شهر سوخته، در 56 کیلومتری زابل و در حاشیه جاده زابل-زاهدان قرار دارد.
با توجه به تحقیقات باستان شناسی، در این شهر بزرگ، آثار بسیار کمی از اسلحه و ابزار جنگی کشف شده است.
بنابراین در گذشته، شهر سوخته یکی از ایمنترین شهرهای ایران محسوب می شده و تقریبا همیشه در صلح و آرامش بوده است.
ویژگی منحصربه فرد شهر سوخته
شهر سوخته دارای یک گورستان بسیار وسیع است. در واقع، گورستان شهر سوخته، یکی از عظیم ترین گورستان های دوره قبل از تاریخ به حساب می آید.
مساحت این گورستان، نزدیک به 25 هکتار بوده و حدود 40هزار گور را در خود جای داده است.
در طول تاریخ، همیشه این گورستان، مورد توجه باستان شناسان بسیاری بوده است. آن ها از این مکان برای پژوهش درباره روند شکل گیری تمدن حاشیه هیرمند و نوع اعتقادات ساکنان آن، استفاده کرده اند.
شهر سوخته؛ مهد حرفه و هنر جواهرسازی
نکته جالب درباره شهر سوخته، کشف آثار ارزشمند و جواهرات در دل این شهر است. در شهر سوخته، مهره ها و گردن بندهایی از لاجورد و طلا کشف شد که بسیار دیدنی و زیبا بودند.
همچنین، نمونه های بسیار متعددی از انواع سفالینه ها، ظروف سنگی، معرق کاری و انواع پارچه و حصیر در گورهای شهر مشاهده شد.
باستان شناسان و کاوشگران، تحقیقات زیادی درباره این موضوع انجام دادند. طی این بررسی ها مشخص شد که همه این وسایل، هنر دست ساکنین شهر است؛ آن ها از درختان موجود در طبیعت این منطقه، به عنوان هیزمی برای تنور خود استفاده می کردند.
شهر دهانه غلامان؛ بقایای شهری عظیم از حکومت هخامنشیان
یکی دیگر از مکان های تاریخی استان سیستان و بلوچستان، دهانه غلامان است. این شهر که در 44 کیلومتری شهر زابل و حدود 2 کیلومتری روستای قلعه نو قرار گرفته ، یکی از مهم ترین شهرها در زمان خود بوده است.
دهانه غلامان، تنها شهر خشتی و گلی دوره حکومت هخامنشیان است؛ این ویژگی، نشان دهنده زندگی پادشاهان و وجود کاخ های عظیم و باشکوه آن ها است. یک برنامه ریزی مدون، در همه بناهای دهانه غلامان دیده می شود؛ می توان گفت که هیچ نقطه ای از این شهر زیبا، بدون برنامه ریزی، احداث نشده است.
کوه خواجه؛ یک کوه مقدس به شکل ذوزنقه
کوه خواجه، در 30 کیلومتری جنوب غربی شهر زابل قرار گرفته که در گذشته به کوه رستم نیز شهرت داشته است.
این کوه، از سنگ های زیبا و سیاه رنگ بازالت تشکیل شده و یک کوه مقدس در میان پیروان ادیان اسلام، زردشت و مسیحیت به شمار می رود.
ارتفاع این کوه، نزدیک به 609 متر از سطح دریا می رسد و می توان گفت که مانند یک جزیره در میان دریاچه هامون قرار گرفته است.
چشم انداز اطراف کوه خواجه
در اطراف این اثر طبیعی، آثار باستانی مربوط به دوران ساسانیان، اشکانیان و معابد بودایی وجود دارد.
از جمله این آثار می توان به قلعه سرسنگ، آرامگاه خواجه غلطان و خانه شیطان اشاره کرد. همچنین بناهای منفرد، آرامگاه ها و قبور اسلامی در اطراف کوه، قابل مشاهده هستند.
کوه خواجه؛ تخت جمشید خشتی
یکی از باستان شناسان معروف، در سال های 1925 تا 1929 میلادی به بررسی دقیق کوه خواجه پرداخت و به آثار تاریخی موجود در اطراف این کوه، لقب تخت جمشید خشتی را داد.
این آثار باستانی، مربوط به دوران پیش از اسلام هستند. از جمله آن ها می توان کاخ های خشتی و قلعه چهل دختر را نام برد.
آسیاب بادی مچی؛ اثری در نزدیکی شهر سوخته
آسیاب بادی زیبا و تاریخی مچی، در فاصله 62 کیلومتری جنوب غربی زابل قرار دارد.
این بنا به طور کامل، از خشت و کاه گل ساخته شده است. دیوارهای این آسیاب بادی، بسیار قطور هستند و بر قدمت بسیار زیاد این بنا، مهر تایید می زنند.
ساختار آسیاب بادی مچی
آسیاب بادی مچی، دارای 2 طبقه مجزا است. در طبقه هم کف این ساختمان، 3 اتاق وجود دارد؛ یکی از این اتاق ها، آسیاخانه است که می توان در آن مخزن آب و یک محل برای چرخیدن سنگ آسیاب را مشاهده کرد.
دو اتاق دیگر، نقش انبار یا اتاق های خدماتی را ایفا می کنند. طبقه فوقانی این بنا، شامل یک چرخ بادی بسیار بزرگ و دیدنی است.
آسیاب بادی مچی، رقصنده ای در باد
بال های این آسیاب به صورت عمودی ساخته شده اند که باعث حرکت سنگ رویین آسیاب، بر روی سنگ زیرین آن می شوند.
دهانه ورودی این آسیاب، قیف مانند و این ویژگی باعث می شود که باد، به درون آسیاب هدایت شود و با سرعت و شدت به پره ها برخورد کند.
دیوارهای این سازه، به گونه ای طراحی شده اند که در هنگام وزش بادهای 120 روزه سیستان، آن ها به درون بال ها فرو می برند.
قلعه سام؛ قلعه ای به شکل مستطیل
قلعه زیبا و بی نظیر سام، در 4 کیلومتری روستای سه کوهه قرار دارد. این قلعه دارای دیوارهای قطور خشتی و گلی است.
همچنین در این مکان، برج های بلند و دروازه هایی وسیع قابل مشاهده هستند.
ویژگی های منحصربه فرد قلعه سام
در سده نوزدهم، یک نهر خروشان و زیبا از کنار این قلعه، به سمت دهکده ورمال جریان داشته است.
در طبقه زیرین این قلعه، نوشته ای یونانی دیده شده است که به دوران پارت ها تعلق دارد. قلعه سام از گذشته تاکنون، مورد توجه بسیاری از باستان شناسان و کاوشگران بوده است.
لازم به ذکر است که طبقه فوقانی این بنا، متعلق به دوران حکومت ساسانیان می باشد.
قلعه ایرندگان؛ قلعه ای از دوران حکومت قاجار
قلعه ایرندگان، در روستایی با همین نام واقع شده است. این قلعه که در 65 کیلومتری شهر زیبا و دیدنی خاش قرار دارد، توسط یکی از پادشاهان قاجار ساخته شده و تاکنون باقی مانده است.
بدنه و درهای قلعه ایرندگان، مملو از نقش ها و تزیینات گره چینی است؛ این تزیینات، یکی از جذاب ترین و ماهرانه ترین تزیینات معماری آن زمان به شمار می روند.
قلعه چهل دختران؛ سرچشمه اکثر قنات های استان
قلعه چهل دختران، یکی از دیدنی ترین و زیباترین قلعه های استان سیستان و بلوچستان است.
این قلعه، در شمال شهرستان ایران شهر و در منطقه چاه جمال قرار دارد. قلعه چهل دختران یا قلعه چهل دختر، یک اثر ماندگار از دوران حکومت ساسانیان است که بر روی یک تپه سنگی و بزرگ قرار دارد؛ سنگ های تشکیل دهنده این تپه، توسط خاک رس به هم متصل شده اند.
دلیل نام گذاری قلعه چهل دختران
نام گذاری این قلعه، روایاتی متعدد و جالبی دارد. یکی از این روایات که سال های بسیار زیاد، میان همه مردم نقل شده است، مربوط به دوران ایران باستان است.
طبق این روایت، در این قلعه تاریخی، 40 دختر زندگی می کردند. این دختران، شب ها کنار یکدیگر جمع می شدند و به رقص و شادی می پرداختند.
صدای قهقهه های این دختران زیبا، در تمام قلعه و مناطق اطراف آن می پیچید؛ به همین دلیل این قلعه را قلعه چهل دختران نامیده اند.
مسجد شاه علی؛ یک جاذبه زیارتی و دیدنی
اگر به دنبال یک مکان دیدنی و زیارتی هستید، مسجد شاه علی بهترین مکان برای شما است.
این مسجد، یکی از زیباترین جاذبه های شهر زاهدان در استان سیستان و بلوچستان به شمار می رود. مسجد شاه علی، در سال 847 هجری قمری، به دستور ملک شمس الدین علی ساخته شد و تاکنون پابرجا است.
دیوارهای مسجد؛ میزبان دو لوح تاریخی و گران بها
روی دیوارهای مسجد شاه علی، 2 لوح نفیس و گران بها قرار دارد. این لوح ها متعلق به قرن نهم هجری قمری هستند.
یکی از لوح ها، مزین به نام بانی ساخت این مسجد است. روی لوح دیگر، نوشته ای تاریخی برای یادبود امیر غیاث الدین محمد کیانی حک شده است.
استان سیستان و بلوچستان؛ مملو از مکان های طبیعی و دیدنی
استان زیبای سیستان و بلوچستان، علاوه بر مکان های تاریخی، دارای جاذبه های طبیعی بسیار زیادی است. طبیعت بکر این استان، هرساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران و مسافران ماجراجو است که برای بازدید و لذت بردن از طبیعت، به این استان می آیند.
روستای سه کوهه؛ روستایی با ارگ بسیار زیبا
روستای سه کوهه، روستایی از توابع بخش شیب آب در شهرستان زابل و در دهستان لوتک است.
براساس سرشماری سال 1390، جمعیت آن، نزدیک به 381 نفر بود که امروزه به دلیل کوچ ساکنین روستا به سمت شهرها، جمعیت آن کاهش یافته است.
میراث و دارایی های سه کوهه
روستای تاریخی سه کوهه، دارای یک ارگ بسیار عظیم و زیبا است که به دوران محمدرضا خان پردلی، داماد ناصرالدین شاه قاجار و یکی از خان های بزرگ منطقه سیستان تعلق دارد.
از محصولات کشاورزی مشهور این روستا، می توان به انگور یاقوتی سیستانی و تنباکوی اعلا اشاره کرد.
کوه های مینیاتوری؛ جذاب ترین پدیده خلقت
به استان سیستان و بلوچستان سفر کرده و کره مریخ را تماشا کنید. در فاصله 40 تا 50 کیلومتر پس از چابهار، به سمت بندر گواتر، کوه هایی شگفت انگیز در سمت چپ جاده وجود دارند.
این کوهها، به کوه های مریخی یا مینیاتوری معروف هستند. کوه های مینیاتوری، از حیرت انگیزترین دیدنی های استان سیستان و بلوچستان و یکی از چندین پدیده مورفولوژیکی آن منطقه به شمار می روند.
نگاهی دقیق تر به کوه های مینیاتوری سیستان و بلوچستان
این کوه های خیره کننده، به موازات ساحل، از منطقه کچو تا نزدیکی خلیج گواتر کشیده شده اند. زمانی که به این کوه ها نگاه می کنید، به گونه ای هستند که انگار در یک داستان علمی، تخیلی و دقیقا وسط کره مریخ هستید.
جنس رسوبی و نحوه فرسایش این کوه ها، به یک نقاشی ماهرانه شباهت دارد.
کوه های مریخی، به صورت چاک چاک و مملو از شیارهای عمیق و کم عمق هستند. همچنین این کوه های خاکستری رنگ، فاقد هرگونه پوشش گیاهی هستند.
غار لادیز؛ جلوه ای از زیبایی های خلقت در دل کوه
منطقه لادیز، دارای آبشارها و چشم اندازهایی بسیار زیبا با پوشش گیاهی گز است. این غار دیدنی، در فاصله 100 کیلومتری شهرستان زاهدان و 10 کیلومتری میرجاوه قرار دارد.
آب موجود در این غار، از بهترین آب هایی است که در تمام عمر خود می توانید بنوشید. از این آب باکیفیت، برای مصارف شرب و کشاورزی اهالی لادیز و میرجاوه استفاده می شود.
ویژگی حیرت انگیز غار لادیز
غار لادیز، یک غار شگفت انگیز به طول 15 کیلومتر است که در تمام طول سال، از سقف و دیوارهای این غار، قطرات درشت آب جاری شده و بر کف غار می ریزد.
این قطرات باعث ایجاد یک جریان آب دائمی در غار می شوند. انعکاس صدای آب در این غار، حس تازگی و طراوت را به شنوندگان منتقل میکند.
در سفر به استان سیستان و بلوچستان، در چه مکانی اقامت کنیم؟
برای اقامت در استان سیستان و بلوچستان، می توانید در هتل های لوکس و مناسب آن بمانید.
تمام شهرهای این استان، دارای هتل هایی با امکانات بسیار زیاد و قیمت مناسب هستند و در رده های 2 تا 5 ستاره قرار دارند.
شما می توانید با درنظر گرفتن بودجه و سلیقه خود، مناسب ترین هتل را انتخاب کرده و در آن اقامت کنید.
بهترین زمان سفر به استان تاریخی سیستان و بلوچستان
آب وهوای این استان بسیار گرم است، بنابراین بهترین زمان سفر به این استان، فصل بهار، اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز است.
در این فصول، هوای سیستان و بلوچستان، بسیار مطبوع و خنک است و می توانید از تمام جاذبه های آن لذت ببرید.
دسترسی از پایتخت ایران به استان سیستان و بلوچستان
اگر بخواهید از استان تهران به سیستان و بلوچستان بروید، نیاز است تا یک مسیر طولانی را طی کنید.
فاصله این 2 استان حدودا 1550 کیلومتر است. در صورت رانندگی با سرعت استاندارد، این مسافت در 16 ساعت پیموده می شود.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با تعدادی از جاذبه های دیدنی استان زیبای سیستان و بلوچستان آشنا کنیم.
این استان، مقصدی بسیار مناسب برای سفرهای دوستانه و خانوادگی است. به دلیل مسافت طولانی، به منظور راحتی در سفر به سیستان و بلوچستان نیاز به یک ماشین جادار، ایمن و مناسب خواهید داشت.
شرکت کافه رنت با چندین سال سابقه موفق در زمینه اجاره انواع خودروهای داخلی و خارجی همراه و همسفر شما است.
بنابراین می توانید با راهنمایی مشاوران این شرکت، ماشین مناسب خود را در اکثر شهرهای ایران تهیه کنید و از سفر خود لذت ببرید.
دیدگاه شما