خانه لطفعلیان کجاست؟
در استان زیبای همدان و در گوشه و کنار شهرستان ملایر، رد پای تاریخ اصیل و کهن ایرانی را می توان دید. علاوه بر جاذبه های دیدنی و طبیعی، که هر بینندهای را محسور خود می کند، در این شهر، خانه های تاریخی بسیاری نیز وجود دارد.
خانه لطفعلیان، یکی از آثار تاریخی به جا مانده از دوران قاجار است؛ مکانی که در خشت به خشت آن تاریخ، فرهنگ و هنر ایرانی جای گرفته است. امروزه خانه لطفعلیان، تنها موزه شهر ملایر به شمار می رود که در آن، از معماری اصیل و اشیا باستانی گرفته تا تزئینات لمبه کوبی و کلکسیون های متنوع در آن به چشم می خورد.
استان همدان و شهرستان ملایر، با وجود جاذبه های توریستی فراوان یکی از گزینه های مناسب برای گردش و تفریح محسوب می شوند. چنانچه قصد سفر به این شهر و استان تاریخی را دارید می توانید برای دسترسی آسان و مقرون به صرفه به دیدنی های آن، از گزینه اجاره خودرو مجموعه کافه رنت استفاده نمایید.
در ادامه، با ما همراه باشید تا با خانه لطفعلیان، یادگار تاریخی با شکوه و زیبا بیشتر آشنا شویم.
تاریخچه خانه لطفعلیان
مالک اولیه و سازنده این بنا، شخصی به نام محسن مصدقی معروف به مصدق الممالک بود. در زمان فتحعلی شاه قاجار، او به واسطه رابطه خویشاوندی که با دربار شاه داشت، موفق شد برای ساخت این بنا، از معماران چیره دست و زبده آن زمان بهره گیرد.
این سازه تاریخی دارای 3 بخش اندرونی، حسینیه و اصطبل است. حسینیه، تنها بخش اصلی باقی مانده از این بنا است که در گذشته محل برگزاری تجمعات مذهبی و عزاداری ها بوده است.
بعدها شخصی به نام مرتضی خان لطفعلیان این ملک را خرید و بخش حسینیه را به خانهای زیبا برای سکونت خود و خانواده اش تبدیل کرد. به همین علت این بنا، خانه لطفعلیان شناخته می شود.
این خانه تاریخی باشکوه، در اسفند ماه سال 1380 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در نهایت در سال 1383، توسط میراث فرهنگی ملایر از مالک آن خریداری گردید و پس از انجام مرمت های لازم و بازسازی، این بنا به موزه تبدیل شد.
این موزه، تنها موزهای است که در شهر ملایر وجود دارد که معرف فرهنگ، تاریخ و آداب و رسوم مردم این شهر است. همچنین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ملایر در این بنا قرار دارد.
معماری بنای تاریخی لطفعلیان
این خانه 2 طبقه، در زمینی به متراژ 1200 متر مربع ساخته شده و دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است. سردر ورودی این بنا، با نقش و نگارهای جذاب و آجرکاری های زیبا پوشیده شده است.
ورودی خانه به صورت هشت ضلعی است و به شکل دالانی بلند به سه بخش اصطبل، پشت بام و حیاطی کوچک منتهی میشود. سقف طبقه همکف این خانه تاریخی که با طاق های آجری زیبا پوشیده شده است، به زیبایی خودنمایی می کند.
سقف طبقه فوقانی آن به صورت مسطح بوده و با لمبه کوبی تزئین و آراسته شده است. در این طبقه، قسمت شاهنشین زیبایی شامل در و پنجره های ارسی با شیشه های رنگی وجود دارد. در نتیجه برخورد آفتاب با این پنجره ها، نور زیبایی به داخل اتاق ها می تابد و جلوه خاصی به فضا می بخشد.
نمای بیرونی آن، با کاهگل پوشانده شده و فاقد هرگونه پنجره و تزئینات است. این معماری، بخصوص در دوره قاجاریه، برای حفظ حریم خانواده و خطر اشرار رایج بوده است.
بخش های مختلف خانه لطفعلیان
امروزه قسمت های مختلف این خانه تاریخی زیبا به بخش های مختلفی تقسیم شده که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
حوضخانه، متفاوتترین بخش این موزه
معروفترین بخش این خانه تاریخی، زیرزمینی است که حوضخانه نامیده می شود. حوضخانه شامل 6 ستون آجری قطور و دیوارهایی با طاق های ضربی و تماما آجرکاری شده است. جریان آب قنات و وجود دو حوض سنگی در کف آن، فضای فرح بخشی را برای گذراندن تابستان های گرم فراهم کرده است.
بخش های مختلف موزه
در این موزه، چندین سالن برای نمایش فرهنگ و تاریخ اختصاص داده شده است. در بخشی از آن، آثار باستانی کشف شده از تپه هایی مثل دستکند و نوشیجان برای نمایش قرار گرفته است.
در قسمتی دیگر از این موزه، اشیا باستانی و قدیمی و عتیقه های مربوط به دوران قاجار قرار دارد؛ از میان آن ها می توان به لوازم آشپزی، چراغ های تزئینی و اسناد قدیمی اشاره کرد.
بخش فرهنگ و هنر در موزه لطفعلیان
شیرهپزی یکی از رسمهای قدیمی در شهر ملایر است؛ در این موزه، مجسمه هایی وجود دارد که روایت کننده مراحل شیره پزی در این شهر هستند. یکی از دالان های این موزه، به افتخار هنرمند ملایری، مسعود جعفری جوزانی نامگذاری شده و پوسترهایی از آثار و فیلم های او در این دالان به نمایش گذاشته شده است.
هزینه و زمان پیشنهادی برای بازدید از موزه لطفعلیان
برای گردش و بازدید از این موزه، حدودا 1 تا 2 ساعت زمان نیاز دارید. با پرداخت مبلغ کمی که برای ورودی این موزه در نظر گرفته شده است، می توانید از تمام بخش های آن بازدید کنید.
بهترین فصل بازدید از موزه لطفعلیان
شهر ملایر به دلیل قرارگیری در منطقه کوهستانی، در بیشتر فصول سال آب و هوایی معتدل دارد. بهصورت کلی بهترین زمان برای بازدید از این بنای تاریخی، نیمه اول سال است؛ تا در هوای دلپذیر ملایر، ابهت این معماری کهن را از نزدیک ببینید.
در یک نگاه
سفر به ملایر و بازدید از خانه تاریخی لطفعلیان، برای افراد علاقه مند به دیدن مکان های تاریخی و کهن بهترین انتخاب خواهد بود. با وجود خانه های امروزی که حیاط های بزرگ و فضای کافی برای وقت گذرانی ندارند، این خانه های قدیمی می توانند حس و حالی ناب به ما هدیه دهند. با بازدید از این موزه تاریخی، علاوه بر آشنایی با معماری اصیل ایرانی، با فرهنگ و آداب و رسوم مردم ملایر نیز آشنا می شوید.
اگر قصد بازدید از دیگر مکانهای تاریخی و طبیعی زیبای ملایر را دارید؛ پیشنهاد ما، استفاده از ماشین شخصی برای دسترسی آسانتر به این مکانها است. کافه رنت، با ارائه انواع خودروهای اجارهای، شما را در این سفر تاریخی و جذاب همراهی می کند.
دیدگاه شما